• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
ODYOLOG/ ODYOMETRİST MESLEK YASA VE YÖNETMELİĞİ

ODYOLOG ve ODYOMETRİST MESLEK YASASI/ YÖNETMELİĞİ

(Kanun Sayısı: 6225, Kabul Tarihi: 2011

Odyolog meslek yasası; Odyoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine odyoloji yüksek lisansı veya doktorası yapan, sağlıklı bireylerde işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabibin teşhis veya tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak işitme, denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleyen sağlık meslek mensubudur. (Kanun Sayısı: 6225, Kabul Tarihi: 2011

Odyolog Meslek yönetmeliği/ Kabul Tarihi 290022 Mayıs 2014 PERŞEMBE 
a)İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.
b) İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar.
c) İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar.
ç) Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.
d) Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonuyapare) Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar.
f) İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabiltasyonu yapar.
g) İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.

Odyometri Tek./ Meslek Yasası/ KABUL TARİHİ 2011 Odyometri teknikeri; meslek yüksekokullarının odyometri programından mezun; endikasyonu belirlenmiş hastalara ilgili ekipmanı kullanarak gerekli testleri uygulayan sağlık teknikeridir.
Odyometri Tek./ Sağlık Bakanlğı Meslek Yönetmeliği /Kabul tarihi 2014
a)Saf ses ve konuşma odyometrisi, immitansmetri testlerini yapar. İşitme kaybı, çeşidi, seviyesi ve hastanın kooperasyonu ile ilgili bilgileri test formuna kayıt eder.
b) İlgili uzman tabip denetiminde; vestibüler testler ve otoakustik emisyon uygulamaları yapar.
c) İşitme tarama programlarında ve gürültü ölçümlerinde görev alır.
ç) İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri alır, uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçer ve ayarlarını yapa Kaynak: Sağlık Bakanlığı Personeli İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik 22 Mayıs 2014 Perşembe Resmi Gazete

  
571 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Sosyal Medya