MESLEKİ ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ.
Değerli arkadaşlar,

Dünyada ve ülkemizde odyoloji ;

Dünya ülkelerinin çoğunda, ülkemizle aynı zamanlarda odyoloji kurulmuştur. Diğer ülkelerde AUDİOLOGY veya AUDİOLOGY & SPEECH PATHOLOGY şeklinde olup  tek odyoloji çalışanı olan audiologistler bulunmaktadır.

Ülkemizde ise resmi verilere  göre;

Odyometrist : Odyoloji alanında kamu ve özel sektörde çalışanların % 85’ini oluşturmaktadır.

Diğer;

Odyoloji bilim uzmanları: ÇoğunluDğu Üniversitelerde akademik kadrolarda görev almaktadır.

Odyolog: Henüz 3 yıldır mezun verdiğinden, zaman içinde çalışma alanlarında  odyolog sayısı artacaktır.

Sertifikalı : 2010 yılında işitme merkezleri ile ilgili yapılan düzenlemede ,yeterli sayıda odyometrist olmadığından bir kereye mahsus 5 yıl bu işi icra eden kişiler eğitime ve sınava tabii tutularak mesul müdür olmaları sağlanmıştır.

Uzman odyolog: Ülkemizde  uzman odyolog hiç bulunmamaktadır.

Kişiler kendilerine her ne kadar anlam ve önem yüklese de, odyolojik incelemelerin tümü birbirinin devamı niteliğindedir. Testleri birbirinden ayırmak mümkün gibi görünmemektedir.

Acı gerçek: Teorik farklılıklar olmakla birlikte odyometrist, odyolog, odyoloji bilim uzmanları aynı işi yapmaktadır. Aradaki teorik farklıklar, sempozyum, kongre ,kitap, makale v.b giderilebilmektedir. Odyolojideki sistemin kurucusu biz olmadığımızdan herkes aynı odyoloji ünitesinde  barış ve huzur içinde çalışmak zorundadır.
Aksi taktirde mesleki çatışma, huzursuz iş ortamı, mobbing, çalışma motivasyonunda düşüş ,kişilerin mesleklerinden uzaklaşması olası sonuçlar arasındadır.

Sosyal medyada bazı akademisyenlerin yapılan uygulamaların yanlışlığı ile ilgili yersiz paylaşımlarda bulunması ile ilgili olarak;
Kendilerine  sormak isterim?
Kendi öğrencilerinin yetersiz olduğunu söyleyen kişilerin hangi psikolojik çatışma içinde olduğunu. Anlamak mümkün değildir. Gerçekten yetersiz oldukları düşünülüyorsa ,yeterli eğitim vermemenin utancınımı yaşamaktadırlar. Yoksa yetersiz gördüğü öğrencilerini mezun edip, binlerce hastaya kendilerince yanlış test ve dolayısıyla yanlış tedavi, yaptırmış olmanın verdiği acı ve vicdani sorumluluğu örtbas edebilmek için gereksiz söylemlerle çırpınmaktadırlar mı? Her iki durum, kendilerince doğruysa utanmaları gerektiğini hatırlatmak isterim. Ancak unutulmamalıdır ki derneğimiz gerek hasta gerekse meslektaşlarımızın haklarını sonuna kadar korumaya devam edecektir.

Odyoloji Derneği