Değerli arkadaşlar

Türkiye’de, Odyoloji alanında eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve daha nitelikli sağlık hizmetinin verilmesi için derneğimiz devlet kurumları, sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde mücadelesini sürdürmektedir.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında istihdam edilmek üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli sağlık personeli alımı yapılacağı ilan edilmiştir. 12- 18 Nisan 2016 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığınca gerçekleştirilecek olan yerleştirmelerde, lisansüstü öğrenimlerine istinaden sağlık fizikçisi, odyolog, dil ve konuşma terapisti ve perfüzyonist unvanı ile bu pozisyonlara yerleştirme yapılacağını duyurmuştur.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu madde 3’de :

1. 1.          Yüksek Lisans: (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı eğitim öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

Açıkça görüldüğü gibi ÖSYM’nin lisansüstü öğrenime istinaden bu başvuruları kabul edip yerleştirme yapması YÖK kanununa aykırıdır. ‘’Lisans eğitimleri üzerine odyoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapan adayların odyolog pozisyonuna’’ denilmektedir. Lisans (Kamu yönetimi, ana sınıfı öğretmenliği, inşaat mühendisliği, mimar vb.) mezunu olmak yeterli. Yüksek lisans meslek edinmek ve bu mesleği icra etmek için yeterli olmadığı gibi Anayasaya aykırıdır. ÖSYM ; Yüksek Lisans eğitimi bir meslek edinme yöntemi olmadığından, yüksek lisans için KPSS uygulanmamaktadır.

Bölümle ilgili 40 yakın üniversite’ de ön lisans ,17’ye yakın üniversitede lisans programları var olup eğitimlerine devam ederken, asıl mesleği kamu yönetimi, çocuk gelişimi, inşaat  mühendisi, mimar vb. olan kişilere görev vermek hem hasta mağduriyetlerine sebep olacak hem de lisans  mezunların haklarının gasp edilmesine sebep olacaktır.

Bu yanlıştan en kısa zamanda dönüleceğini ümit ediyoruz.

Odyoloji Derneği Yönetim Kurulu adına

Yunus Önder